Френската евродепутатка Манон Обри размаха днес енергийни сметки на изнемогващи частни потребители пред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ѝ отвърна, че истинският виновник за покачването на цените е Владимир Путин, предаде Франс прес. „Знаете ли какво? Изпратете ги в Москва!“, отговори Фон дер Лайен. Междувременно Европейската комисия предложи държавите в ЕС да пестят поне пет процента от тока, използван във върховите часове, съобщава БТА.

По време на дебатите в Европейския парламент след годишната реч „За състоянието на Съюза“ на Урсула фон дер Лайен лявата евродепутатка Манон Обри взе думата, като размаха сметки за енергийни разходи, изпратени от нейни сънародници. Обри даде пример със сметката за ток на Жил, която се е увеличила със 113 евро на месец и сега човекът не е сигурен, че ще може да се отоплява през зимата. Тя прочете и друга фактура, 2300 евро за газ за шест месеца, а също и въпрос от потребител, дали ще трябва да спре да яде или да не си пуска осветлението през зимата.

„Тази криза не е резултат единствено на войната в Украйна и на мерзкия шантаж на Владимир Путин, а е продукт на икономическа система, чиито пропуски трябва да признаете“, обърна се Манон Обри към председателката на комисията. 

Минути по-късно, взимайки отново думата пред евродепутатите, Урсула фон дер Лайен контраатакува. „Госпожо Обри, сметките, които показахте, да, те са непосилни, вярно е! Но знаете ли какво? Изпратете тези фактури в Москва, там е виновникът“, заяви германката, която представи предложения на Еврокомисията за овладяване скока на цените на газа и електричеството.

Междувременно Европейската комисия предложи днес държавите от ЕС да се съгласят да въведат задължително пестене на ток в часовете, когато цените са най-високи. Предложението на комисията предвижда спестяване на поне пет на сто от потреблението в 3-4 часа от денонощието, както и държавите да се стремят да постигнат 10-процентни икономии до края на първото тримесечие на следващата година.

Предлага се европейските правителства да получат правото да събират временен данък от дружествата в областта на петрола, газа, въглищата и рафинериите. Ще бъдат облагани печалбите, които представляват над 20 на сто повишение на приходите спрямо данните на дружеството в предишните три години.

Комисията предвижда да се наложи таван на печалбите на производителите на ток до 180 евро за мегаватчас. Над този праг печалбите ще бъдат прехвърляни към държавния бюджет за преразпределяне като помощи за уязвимите потребители.

Според разчетите на ЕК временните мерки ще осигурят на бюджетите 117 милиарда евро от допълнително облагане на проивзодителите на ток и 25 милиарда евро от данъците върху другите посочени дейности в енергетиката. Комисията предвижда като начин да се насърчи по-ниското енергийно потребление, да бъдат въведени поощрения в цените за потребителите.

Предложенията на комисията целят овладяване на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна и подлежат на одобрение от Съвета на ЕС. Очаква се въпросът да бъде обсъден на второто за септември извънредно заседание на европейските енергийни министри, насрочено за края на месеца. Предвижда се промените да бъдат въведени от 1 декември и да останат в сила до края на март догодина.