Родният град на украинския президент Володимир Зеленски е частично евакуиран, след като руски ракети са ударили язовирна стена, съобщава БНТ.

Няколкостотин жители на Кривий рих са призовани да се евакуират. Причината – между три и осем руски ракети са ударили стената на намиращия се в близост язовир. Според местната управа нивото на реката значително се е повишило, а водоснабдяването на града временно е прекъснато. Властите допълват, че ситуацията е под контрол. Украинският президент Зеленски, който е роден в Кривий рих, определи ударите като „терористично нападение“.

„Вашите ракетни удари днес срещу Кривий рих, срещу Карачунския язовир, по обекти, които изобщо нямат военна стойност, всъщност удрянето на стотици хиляди обикновени цивилни е още една причина Русия да загуби. Не само тази война, но и самата история. Историята се пише от хора, никога от диваци“, каза той.

Според Зеленски атаките срещу Кривий рих са отмъщение за продължаващата контраофанзива на украинската армия. Киев твърди, че е отвоювал над 8000 кв.км.

Москва продължава да контролира една пета от територията на Украйна. Сега украинската контраофанзива се насочва към Донбас, където са главните цели на руската инвазия – Донецк и Луганск.

Източник: БНТ