Администрацията на Байдън одобри вчера за втора поредна година по-голямата част от военната си помощ за Египет, въпреки опасенията относно спазването на човешките права в тази страна, съобщи Франс прес.

„Нашият подход по въпроса отразява загрижеността на администрацията относно правата на човека и основните права в Египет, като в същото време се стремим да запазим ангажиментите и диалога, към които се стремихме в продължение на 20 месеца, за да постигнем по-нататъшен напредък“ в тази област, заяви пред медиите високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност.

Решението е деликатно за Вашингтон, тъй като Египет е стратегически съюзник на САЩ. Помощта за Кайро предизвиква всяка година вълнения в Конгреса и сред неправителствени организации, които критикуват американската помощ за страна, обвинена в нарушаване на правата на човека. права и задържане на хиляди политически затворници.

Американският закон задължава Държавния департамент всяка година да удостоверява или не напредъка на Египет по този въпрос. 300 милиона долара от помощта зависят от напредъка, постигнат в тази област. Тази година държавният секретар Антъни Блинкен реши да откаже на Египет 130 милиона долара от тези 300 милиона, които ще бъдат преразпределени, уточниха служители.

Пряката военна помощ на САЩ за Египет, която не включва продажбите на оръжия, възлиза на около 1,17 милиарда долара през фискалната 2021 година. Египет, който е домакин на срещата на върха за климата COP27 през ноември, е един от основните получатели на американска военна помощ, откакто  през 1979 г. страната стана първата арабска държава, подновила връзките си с Израел.

Вашингтон смята, че Египет е постигнал „ясен напредък“ в съдебната област, въпреки че администрацията на Байдън осъжда твърде ограничения напредък по отношение на човешките права.

По изчисления на някои неправителствени организации в Египет има около 60 000 политически затворници.

Президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че прави човешките права и насърчаването на демокрацията са приоритет на неговата външна политика, за разлика от предшественика му Доналд Тръмп. Но този принцип често се сблъсква с интересите на Вашингтон, когато става дума за съюзници, смятани за решаващи, като Египет в Близкия изток, отбелязва АФП.