Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, както и други дипломати, отиде на откриването на новата учебна година в 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“. Това е училището с най-много ученици в България – над 2400, които учат в него от първи до 12-и клас. В училището се изучават западни и източни езици, сред които са японски, корейски, китайки и арабски език, съобщава БТА.

Вече обявихме още преди един месец, че максималната цел, към която се стремим, е присъствено обучение в училищата, да забравим недостатъците на дистанционната форма на обучение и само във форсмажорни обстоятелства, наистина в извънредни обстоятелства, да се търси онази най-добра форма, която би допринесла за по-доброто образование на нашите деца. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов пред журналисти, след като участва в тържеството за откриването на новата 2022/2023 учебна година в двора на 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“ в София.

„Вече обяснихме с министъра на здравеопазването, че целта ни е за максимално присъствено обучение, при възможност с най-малка изолация на учениците“, подчерта образователният министър.

На въпрос, че все още има недостиг на учители, министър Пенов каза, че това са временни затруднения, които се преодоляват на място със съответните директори. Днес е свещен ден за българското образование, нека да гледаме с позитивизъм и да отчетем добрите неща, които се случват в образователната система. Нека отчетем взаимното доверие между родители, ученици, учители и директори, и взаимната помощ, която те си оказват, за да имаме добра образователна среда, пожела образователният министър.

Той каза, че днес ще отиде и в Карлово, където имаше пострадали училища в карловските села от наводненията. Информирани сме за ситуацията в училищата в селата там, ще започне присъствен учебен процес, уточнена е и транспортната схема, обясни министър Сашо Пенов.

Попитан дали държавата ще осигури средства за училищата, които се отопляват на газ, министър Пенов отговори: „Ние сме в бюджетна процедура и във връзка с индивидуализацията на ситуацията във всяко конкретно място ще се преценява по какъв ред, в рамките на закона, ще се преодолеят евентуалните затруднения във връзка с фактическата ситуация в страната“.

Служебният министър на образованието пожелала честита учебна година – на настоящите и на бъдещите ученици. Нека всички си спомняме с добро времето, в което сме били ученици, добави проф. Пенов.

Директорът на 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“ Величка Стойчева също пожела честит празник на всички български учители и  „На добър час“ на учениците през новата учебна година. Тя също обяви, че е за присъствен учебен процес през учебната година, която днес започва.

Източник: БТА