Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ включи в списъка със санкции редица руски лица и компании, включително производителя на компютърен хардуер Aquarius. Изявление в този смисъл е публикувано на уебсайта на агенцията.

Администрацията на САЩ реши да затегне санкциите срещу руския високотехнологичен сектор, в резултат на което три дузини руски компании и изследователски организации, занимаващи се с разработване и производство на микроелектроника и компютърно оборудване, бяха включени в черен списък (SDN-list).

В документа се посочва, че от 15 октомври на американските компании е забранено да работят с LLC Aquarius Group, както и с юридически лица, в които руска компания притежава повече от 50%.

В допълнение към Aquarius, списъкът със санкции на OFAC беше разширен и по отношение на местните разработчици на процесори Baikal Electronics (Baikal processors) и MCST (Elbrus processors), както и на разработчика на чипове и системи за сигурност JSC NPC Elvis, FAB Дубна, производител на печатни платки; Angstrem, производител на чипове; Element, съвместно предприятие между държавната корпорация „Ростех“ и ПАО „Система“, което работи в сектора на микроелектрониката и много други организации.

Списъкът със санкции беше разширен и за няколко космически компании, включително Руския квантов център, RKS и Reshetnev ISS.

Наред с това OFAC наложи забрана за износ и реекспорт в Русия на услуги, свързани с квантовите изчисления. Тази забрана също ще влезе в сила на 15 октомври 2022 г.