В същото време Путин подчерта, че американците изнасят собственото си зърно от Украйна. „Американците като цяло са прагматични хора. Когато говорим за износ на зърно от Украйна, знаете ли кой го изнася? Американските компании притежават по-голямата част от това зърно. Оказа се, че земята в Украйна отдавна е продадена на американски компании, това е тяхно зърно, те изнасят своето зърно“, обясни руският лидер.

Свързани текстове: Три големи американски мултинационални компании купиха 1,7 милиона хектара украинска земеделска земя

Руският президент Владимир Путин нарече решението на Европейската комисия да остави ограниченията върху руските доставки на зърно грозно и обвини Европа, че създава проблеми на пазарите на храни и ги решава за чужда сметка. Той заяви това на 16 септември по време на пресконференция след срещата на върха на ШОС.

„Какво ще кажете за реториката, че всички наши общи усилия трябва да бъдат насочени към предотвратяване на глада в тези по-бедни страни? Дали всичко това е блъф? Само за да решат собствените си егоистични проблеми, които са създали със собствените си ръце, както в областта на хранителните доставки, така и в енергийната област. Те създадоха толкова много проблеми, а сега ги решават за чужда сметка. Това е безобразие. Надявам се обаче, че нашите колеги от Европейската комисия в крайна сметка ще имат достатъчно здрав разум, за да поправят тази грешка, да я сметнат за грешка, за недоразумение и да вземат правилното решение“, каза той.

В същото време Путин подчерта, че американците изнасят собственото си зърно от Украйна.

„Американците като цяло са прагматични хора. Когато говорим за износ на зърно от Украйна, знаете ли кой го изнася? Американските компании притежават по-голямата част от това зърно. Оказа се, че земята в Украйна отдавна е продадена на американски компании, това е тяхно зърно, те изнасят своето зърно“, обясни руският лидер.

Къде отива зърното от Украйна вижте тук.

По-рано, на 16 септември, на среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган Путин му благодари за приноса му към сделката за зърното и изрази надежда, че изнесеното от Украйна зърно все пак ще достигне до най-бедните страни.

На 7 септември Владимир Путин заяви на пленарната сесия на Източния икономически форум, че само малка част от хранителните продукти се изнасят за бедните страни в рамките на сделката за зърното. Той предложи да се преразгледа посоката на износа на зърно и обеща да обсъди тази идея с турския си колега.

На 8 септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган се съгласи с думите на Путин, че украинското зърно не се изпраща в най-бедните страни, а в Европейския съюз.

На 22 юли руският министър на отбраната Сергей Шойгу и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подписаха меморандум за улесняване на доставките на руски селскостопански продукти и торове на световните пазари. В същото време украинската делегация подписа споразумение с Турция и ООН за износ на зърно. Както беше изтъкнато многократно в Москва, руската част от споразумението за достъп до пазара на продукти не беше изпълнена. ООН обеща да окаже съдействие на руската страна, за да може продуктите и торовете да излязат на световните пазари.