Столичната община официално отбелязва днес Деня на София, 17 септември, предаде БТА. На тази дата се отбелязва денят на мъченица София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Преди 30 години, през 1992 г., тогавашният Столичен общински съвет одобрява решение, с което кметът на София внася в Министерския съвет предложение за решение за определянето на 17 септември за Ден на София, което е прието от правителството. Оттогава всяка година Столичната община организира чествания и събития по повод Деня на София.

Днес проявите започват с празнична сесия на Столичния общински съвет, от 10:00 ч., на която кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Георги Георгиев ще отправят приветствия. След това ще бъдат връчени отличията „Почетен гражданин на София” на осем видни личности, сред които проф. Цочо Бояджиев, Димитър Манов и Людмил Ангелов. С „Почетен знак на Столичната община“ ще бъдат удостоени Марияна Арсенова, директор на Държавния музикален и билетен център, и ,посмъртно, дългогодишният директор на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

От 11:30 ч. пред храма „Света София“ ще се състои тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София, а от 13:00 ч. в Софийската градска художествена галерия ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата.

От 18:00 ч. на сцената Sofia Summer Fest на поляната зад музея „Земята и хората“ ще има празничен концерт с участието на Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия.

В Деня на София столичани и гостите на града ще могат да влизат безплатно в общинските културни институти, съобщава заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов на страницата си във Фейсбук.

По повод празника днес ще бъде свободен достъпът до Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”, Регионален исторически музей – София и сградата на пл. „Бански“ № 1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“, Археологически парк „Западна порта на Сердика“, Гробницата на княз Александър I, Експозиция за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика. Безплатни за посетителите в този ден ще са още паркът „Врана“ и Зоологическата градина в София.