За сметка на данъкоплатците е и минералната вода на премиера, и то не каква да е – за Боржоми са платени 2006 лева, за Сан Пелегрино още 2843 лева, за бутилирана вода в стъклени шишета от 0,330 гр – 9259 лева.

Бившият министър-председател Кирил Петков похарчил 18 002.70 лева за официална вечеря с премиера на РСМ Димитър Ковачевски по време на визитата му на 24.01.2022.

Това сочи справка на Дирекция „Административно и правно обсужване и управление на собствеността“ на Министерския съвет, предоставена по Закона за достъп до обществена информация.

Доста „по-скромни“ са били официалния обяд в чест на Федералния канцлер на Германия – 3603 лева и вечерята, дадена на министър-председателя на Нидерландия – 3660 лева.

Отделно за четири работни обяда в резиденция „Бояна“ премиерът на „Промяната“ е пръснал още 10 879 лева.

Според информацията, с която Епицентър.бг разполага, за седемте месеца на присъствието си начело на изпълнителната власт Кирил Петков не е показл никаква персонална спестовност по отношение на държавните пари. Само за консумация на кафета, минерална вода, бонбони и плодове на сметката на кабинета на премиера е записана сумата от 26 116.96 лева.

От администрацията на МС разказват, че Петков настоявал всяка сутрин да му поднасят пресни плодове, в чиято свежест първи се убеждавали членовете на най-близкия му кръг. И от справката прави впечатление именно това –  че Петков и личното му обкръжение в Министерския съвет са пръскали щедро държавни пари за малини – 4531 лева и боровинки – 3229 лева, които задължително били с био произход.

Отделно в кабинета редовно са доставяни за сметка на данъкоплатеца ябълки, круши, кайсии, сливи, лимони и грейпфрути за стотици лева. Бонбоните са Линд и Фере Руше – без ограничения на количествата.

За сметна на трудовите хора е и минералната вода на премиера, и то не каква да е – за Боржоми са платени 2006 лева, за Сан Пелегрино още 2843 лева, за бутилирана вода в стъклени шишета от 0,330 гр – 9259 лева.

Отделно е веганското меню на харвардеца, което било доставяно от комплекс „Бояна“ или от външни кетеринг-фирми.

За пиците, които са били доставяни в кабинета на премиера в късните часове на вечерта, официална справка няма. Освен от записите от камерите в Министерски съвет и района, които Националната служба за охрана предостави на прокуратурата.

Източник: epicenter.bg