Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова  за траен мир между Армения и Азербайджан. Той заяви, че е насърчен от липсата на сражения от последните няколко дни след ескалацията между двете страни, която заплаши да провали крехкия мирен процес между тях, предаде Франс прес.

„Ние сме насърчени от факта, че боевете престанаха и че не е имало военни действия в последните дни“, заяви Блинкън, който прие  по негово искане и за първи път колегите си от Армения Арарат Мирзоян и от Азербайджан Джейхун Байрамов.

Блинкън заяви, че е говорил с лидерите на двете страни и поясни, че те са готови да се помирят.

„Съществува един път към траен мир, който ще разреши различията“, заяви Блинкън и пледира за активна дипломация, която е най-доброто решение за всички.

Срещата между тримата дипломати се състоя в голям хотел в Ню Йорк в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

При пристигането си за срещата азербайджанският дипломат заяви, че е отворен за дискусии и каза, че всички трябва да работят за траен мир, като същевременно разкритикува „някои арменски провокации“.

Неотдавнашните сблъсъци са най-интензивните от войната между двете страни за контрола на Нагорни Карабах през 2020 г. В нея тогава загинаха 6500 души и накрая Ереван бе принуден да отстъпи територии на Баку. Преди това двете държани пак се бяха противопоставили през 90-те години отново за Нагорни Карабах, като в този конфликт загинаха над 30 000 души.

Според Съвета за сигурност на Армения над 200 арменски военни са били убити миналата седмица в новата ескалация на конфликта, припомня Франс прес.