КФОР има готовност да извика резервни сили и да се намеси в случай на влошаване на ситуацията със сигурността, тъй като наближава крайният срок за пререгистрация на превозни средства, каза днес в Прищина първият заместник-командващ на мисията на НАТО в провинцията бригаден генерал Лука Пиперни , съобщава RTV.

Пиперни коментира пред журналисти в щаба на КФОР в Прищина, че ситуацията сега е спокойна, но чувствителна и, че НАТО не може да изключи ново напрежение или, както съобщава Ройтерс, насилие в северната част на провинцията с наближаването на 31 октомври.

„Ако ситуацията се влоши, ние сме готови да се намесим, готови сме да се окажем между демонстрантите и организациите за сигурност“, каза Пиперни пред репортери, имайки предвид, както съобщава Ройтерс, наближаващия краен срок за пререгистрация на превозни средства в Косово.

Той заяви още, че КФОР разполага с „достатъчно войници, за да се справи със ситуацията“ и че „с този брой членове“ могат да „прекратят всяка ескалация на напрежението“.

„Ние сме нащрек и сме готови да действаме, ако имаме нарастване на напрежението, но можем да докараме и резервни сили, които да извикаме в кратък период от време“, посочи бригаден генерал Пиперни.