Въпросите за Каспийско море трябва да се решават само от страните от региона, външна намеса е неприемлива. Това се казва в статията на руския външен министър Сергей Лавров „Каспий е уникален регион на добросъседство“, публикувана в списание „Международни дела“, съобщават руски източници.

„Ние изхождаме от предпоставката, че всички каспийски въпроси трябва да се решават изключително от петте крайбрежни държави (Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан, Туркменистан) на основата на консенсус, като се избягва негативното въздействие на извънрегионалните сили“, се казва в статията. „Петорката“ няма да се огражда от външния свят, преди всичко в икономическата сфера. В същото време ние сме единни с нашите партньори, че изградената от нас позиция за недопустимостта на външна намеса в нашите дела остават непоклатими.“

Лавров добави, че е възможно взаимодействие с извънрегионални играчи по общо съгласие на „петорката“ за решаване на наболелите проблеми на Каспийско море, например съвместно с агенциите от системата на ООН.

„Русия се обявява за всестранно развитие на многостранно системно сътрудничество в рамките на „Петорката“, за постепенно институционализиране на този процес. Ние активно работим за разширяване на връзките с нашите съседи в региона във всички области“, заяви още Лавров.

Ръководителят на руското външно министерство също така обърна внимание на факта, че „ключовата задача е да се осигури рационално използване на ресурсите, да се защити и запази естествената среда на уникален резервоар и да се осигури екологична и транспортна сигурност във водите на Каспийско море. море.“

„Жизненоважните интереси за Русия са поддържането на мира, стабилността и сигурността в Каспийския регион, неговото устойчиво развитие, основано на добросъседство, доверие и сътрудничество на крайбрежните държави, реализацията на икономическия, включително транзитен, потенциал на Каспийско море. за взаимна изгода на каспийските страни“, каза Лавров.