Депутатите от парламента на самопровъзгласилата се Луганска народна република гласуваха единодушно за произвеждането на референдум за присъединяването към Русия, предаде ТАСС, като се позова на Виктор Водолацки, заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите, свързани с ОНД, евразийската интеграция и връзките със съотечествениците.

„Законът за произвеждането на референдум в Луганската народна република бе приет с единодушие от депутатите от Народния съвет на ЛНР“, написа Водолацки в своя канал в Телеграм.

Според Ройтерс референдумът ще бъде произведен в периода от 23 до 27 септември.

Властите в Херсонската и Запорожката области също обявиха провеждането на референдуми за присъединяване към Русия. Същото обявиха малко по-късно и властите в Донецката народна република.

С този акт те се надяват да бъде осигурена безопасността на гражданите им срещу евентуална украинска агресия, поясняват руските медии.

Междувременно на Конгрес на гражданите на Запорожката област бе гласувано единодушно и с акламации решение за незабавно провеждане на референдум.

А администрацията на Херсонска област също реши да назначи референдум за присъединяването на региона към състава на Руската федерация, съобщи в специално обръщение към населението ръководителят на администрацията Владимир Салдо.

По-рано днес Общественият съвет на Херсонска област се обърна към Салдо с призив за незабавно провеждане на референдум.

Източници: БТА