Европейският съюз трябва да спре разговорите за нов пакет от санкции срещу Русия, който само ще изостри енергийната криза в Европа. Това предупреди министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, който е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, предават руски медии.

„ЕС трябва да спре да споменава осмия пакет от санкции срещу Русия и да посочва мерки, които само ще задълбочат кризата с енергийните доставки“, подчерта Сиярто във видеообръщение, публикувано в социалните мрежи.

„Независимо дали се харесва или не на европейските политици, в света се наложи мнението, че въздействието на санкциите [върху ситуацията в други страни] се оказа дори по-голямо от въздействието на войната в Украйна. Това означава, че истинската причина за проблемите, пред които сме изправени, е не само войната, но и санкциите, наложени заради нея“, заключи първият дипломат на Унгария. Той добави, че повечето държави се придържат към тази гледна точка, защото „страдат от последствията от политиката на санкции“.

Сиярто подчерта, че санкциите „сега са доказали без съмнение, че са много по-болезнени“ за Европа, отколкото за Русия, тъй като са довели до увеличаването на инфлацията и скока в цените на енергията.

Сиярто обърна внимание на факта, че неговите колеги от страните от ЕС искат да използват дискусиите на сесията на Общото събрание на ООН, за да убедят всички в необходимостта от продължаване на политиката на санкции. „Това е загуба на време. Всяка страна в света усеща икономическите последици от санкциите, така че трябва ясно да дефинираме целта си за постигане на мир [в Украйна]“, заяви унгарският министър, добавяйки, че в този смисъл консултациите следва да се проведат на заседанието на Общото събрание.

Коментирайки ситуацията в Запорожката АЕЦ, Сиярто отбеляза важността на усилията на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), насочени към осигуряване на безопасността на централата, и в тази връзка посочи необходимостта от ранно и пълно спиране на военните действия в прилежащия й район.