Интензивността на обстрела и опитите за пробив на Въоръжените сили на Украйна в Запорожка област рязко се увеличи след решението за провеждане на референдум за присъединяване към Руската федерация, каза Владимир Рогов, председател на движението „Ние сме заедно с Русия“, цитиран от руски медии.

„Интензивността на обстрелите, артилерийските дуели и опитите за пробив се увеличи драстично след нашия конгрес вчера“, добави Рогов.

Той каза още, че въоръжените сили на Украйна отново са обстреляли през нощта Запорожката атомна електроцентрала: „Обстрелът продължава. Тази нощ, в 01:13 московско време, ако не се лъжа, в резултат на обстрела беше повредена комуникационната апаратура на шести енергоблок, т. нар. ОРУ. Плюс това, в резултат на обстрела от бойците на Зеленски, трансформаторният блок и трансформаторът за собствените им нужди бяха изключени от електроцентралата.“

„Запорожка област прекъсва всички отношения с Украйна като своя неразделна част и никога повече няма да бъде идентифицирана с нея. Украинският период в историята на Запорожка област вече е в миналото“, коментира още Владимир Рогов

Той подчерта, че регионът върви уверено по пътя на връщане към Русия и няма да се отклони от него.

Ръководителят на администрацията на Запорожка област Евгений Балицки подписа указ за провеждане на всенародно гласуване по въпроса за присъединяването на региона към Русия. Референдумът ще се проведе от 23 до 27 септември.

Подобни решения бяха взети и от властите на Донецката и Луганската република и Херсонска област. Гласуването ще се проведе на същата дата.

С предложение към ръководството на регионите за провеждане на референдуми за присъединяване към Русия в началото на седмицата се обърнаха местни общественици. Подчертава се, че това ще осигури териториите и ще възстанови историческата справедливост.