Словашкият хокеист Здено Хара обяви края на състезателната си кариера на 45-годишна възраст. Хара подписа еднодневен, символичен договор с отбора на Бостън Брюинс, и след 24 сезона в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) обяви, че спира с професионалния спорт.

На 45 години Хара беше и най-възрастният активен играч в Лигата. Той подписа договор за един ден с Бостън от сантиментална гледна точка, тъй като прекара в този клуб 14 сезона, а също така беше и капитан на отбора при спечелената Купа „Стенли“ през 2011-а година. Така желанието му да спре с хокея като състезател на този клуб, беше изпълнено.

В последните два сезона той игра за Вашингтон Кепитълс и Ню Йорк Айлендърс. Анонсирането на това решение беше и в момента, когато подписа последния си договор.

„След 25 сезона в професионалния хокей, 1680 мача в редовния сезон на НХЛ, 200 мача в плейофите за Купа Стенли, стотици двубои с националния отбор на Словакия, сега съм горд да обявя своето решение, че напускам Националната хокейна лига, написа Хара в профила си в Инстаграм.

„За мен е чест да се върна в зала „TD Garden“ днес, за да подпиша еднодневен договор с Бостън Бруинс и официално да завърша кариерата си с отбора, който означава толкова много за мен и семейството ми. Има толкова много хора, които допринесоха за успеха ми, искам да благодаря на всички тях, включително и на вас, подкрепящите ме от трибуните. Чакам с нетърпение момента, в който ще мога да благодаря на всички“, написа още словашкият ветеран.

Започнал кариерата си в родината за Дукла (Тренчин), той е взет от Ню Йорк Айлендърс, но първите две години трупа опит в скромните отбори на Принц Джордж Кугърс и Кентъки Тороублейдс и чак тогава влиза в елита на хокея на лед. След четири сезона за Айлендърс следват периодите му в Отава с прекъсвания, преди да пристигне в Бостън и да се утвърди като една от модерните емблеми на този отбор.
„Ние сме в спорт, където бизнесът е много важна част. Няма как да променя решението си. Но аз излизам от леда горд от постигнатото, но и също така защото дадох всичко, на което съм способен, завърши Здено Хара.