Председателят на Африканския съюз Маки Сал заяви, че Африка „не иска да бъде поле за нова Студена война“, намеквайки за натиска, който се оказва върху лидерите на континента да изберат страна във войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Много африкански държави зависят до голяма степен от вноса на зърно от Русия и Украйна. В условията на недостиг на пазара руският външен министър се опитва да представи Запада като злодей, обвинявайки го за повишаването на цените на храните. Междувременно западните лидери обвиняват Кремъл, че цинично използва храната като оръжие и води завоевателна война в имперски стил.

Досега Африка остава донякъде неутрална по отношение на Украйна. Около 25 държави или гласуваха „въздържал се“, или изобщо не гласуваха по резолюцията на ООН, която осъди войната в Украйна по-рано тази година.

„Дойдох, за да кажа, че Африка е понесла достатъчно от тежестта на историята; че тя не иска да бъде поле за нова Студена война, а по-скоро полюс на стабилност и възможности, отворен за всички нейни партньори, на взаимноизгодна основа“, заяви Сал, президент на Сенегал, пред Общото събрание на ООН. „Призоваваме за деескалация и прекратяване на военните действия в Украйна, както и за решение чрез преговори, за да се избегне катастрофалният риск от конфликт, имащ потенциала да стане глобален“, каза той.

Някои наблюдатели нарекоха усилията на Русия и Съединените щати най-силните лобистки кампании от времето на Студената война, когато континентът беше раздиран от опосредствани войни между САЩ и Съветския съюз, които се бореха за влияние.