Русия няма да загуби суверенитета си и няма да се поддаде на „шантаж и сплашване“, заяви президентът Владимир Путин, броени часове след като обяви частична мобилизация в подкрепа на руската „специална военна операция“ в Украйна. Путин похвали руските военни, които според него се сражават, за да спасят хората в украинския регион Донбас, съобщава БТА.

Русия ще продължи да защитава своята свобода и независимост, култура и традиции в името на своите потомци и голямо бъдеще, заяви руският президент Владимир Путин на тържествата по случай 1160-ата годишнина от зараждането на руската държавност, съобщава ТАСС. Путин е уверен, че никой не може да отмени руската цивилизация и култура, да разклати ценностите, които обединяват народа на страната.

Според него „да бъдеш патриот е същността на природата и характера на руския народ“. „Сега, по време на специална военна операция, нашите герои, войници и офицери, доброволци демонстрират именно такива висши човешки качества, воюват храбро, рамо до рамо, като братя, за спасяването на народа на Донбас, за мирно небе на нашите деца и внуци, в името на родната им страна, която винаги ще бъде само свободна и независима“, каза Путин.

„Отговорната, силна власт в нашата държава служи и ще служи само на народа на Русия. И нейнта подкрепа по ключови въпроси от вътрешния и външния дневен ред е ключът към успешното, безопасно развитие на страната ни като един от центровете на по-справедлив многополюсен свят, който сега се очертава“, каза още руският лидер, цитиран от ТАСС.