Русия ще подкрепи решението на жителите на Донбас, Запорожие и Херсонска област за тяхното бъдеще, което ще бъде прието на референдуми. Това заяви руският президент Владимир Путин в сряда в телевизионно обръщение, съобщават руски медии.

„Ние ще подкрепим решението за тяхното бъдеще, което ще бъде взето от мнозинството жители на Донецката и Луганската народни републики, Запорожка и Херсонска област“, ​​добави още Путин.

„Ние не можем, нямаме морално право да предаваме близки на нас хора, за да бъдат разкъсани от палачи, не можем да не откликнем на тяхното искрено желание сами да определят съдбата си, парламентите на народните републики на Донбас, както и военно-цивилните администрации на Херсонска и Запорожка област решиха да проведат референдум за бъдещето на тези територии и се обърнаха към нас, към Русия, с молба да подкрепим подобна стъпка. От своя страна Русия ще направи всичко, за да осигури безопасни условия за провеждане на референдум, за да могат хората да изразят волята си, подчерта Путин.

Властите на Донецката и Луганската народни републики, както и администрациите на Запорожката и Херсонската области решиха да проведат референдуми за присъединяване към Русия като субекти на федерацията. Гласуването във всички тези територии ще се проведе от 23 до 27 септември.