Японският министър-председател Фумио Кишида изрази разочарование от неспособността на Съвета за сигурност на ООН да реагира на руското нахлуване в Украйна заради правото на Русия на вето и призова за реформи, които да позволят на организацията да защитава по-добре световния мир и ред, предаде Асошиейтед прес.

„Трябва да погледнем в очите реалността, че целостта на Организацията на обединените нации е изложена на риск заради нахлуването в Украйна на Русия, която е член на Съвета за сигурност на ООН“, заяви Кишида. Реформите се обсъждат от близо 30 години, каза той. Това, от което се нуждаем, са действия за реформи, а не само разговори.

Япония отдавна се стреми да реформира Съвета за сигурност на ООН, като твърди, че той е създаден от победителите във Втората световна война и не отразява днешната действителност. От 2004 г. насам Япония насърчава план за реформа заедно с Германия, Индия и Бразилия. За постигането на промените обаче ще е необходима трудна за осъществяване промяна в Устава на ООН.

От януари Япония ще бъде един от непостоянните членове на Съвета за сигурност. Кишида обеща, че Токио ще се вслушва искрено в гласовете на малките, а не само на големите, за да укрепи върховенството на закона в международната общност.