След днешното публично обръщение на руския президент Владимир Путин, по време на което той предупреди Запада, че не „блъфира“ и че ще отговори с всички средства, включително ядрени оръжия, ако териториалната цялост на страната бъде застрашена, светът е разтревожен, пише сръбският „Курир“.

И започва да брои руския боен арсенал, от който само една бойна глава е достатъчна, за да предизвика катастрофа.

Според оценки на Федерацията на американските учени Русия има 5977 ядрени бойни глави, въпреки че има оценки между 6200 и 4500. За сравнение, Съединените щати имат около 5500 бойни глави. С други думи, САЩ и Русия заедно притежават около 90 процента от всички ядрени бойни глави в света.

Бюлетинът на атомните физици посочва, че арсеналът на Русия включва 4447 бойни глави, от които 1588 са разположени на балистични ракети и бази на тежки бомбардировачи, което означава, че са готови за изстрелване. Освен това се посочва, че запасите съдържат „приблизително допълнителни 977 стратегически бойни глави, заедно с 1912 нестратегически бойни глави“.

Междуконтиненталните балистични ракети (ICBM), с които разполагат руснаците, могат да достигнат и унищожат големи световни градове като Лондон или Вашингтон. Междуконтиненталните балистични ракети могат да достигнат максимална скорост около 10 минути след изстрелването, а една, изстреляна от Русия, може да достигне Обединеното кралство само за 20 минути.

Русия разполага с атомни подводници от четвърто поколение тип „Борей“, носещи 16 междуконтинентални балистични ракети Р-30 „Булава“, всяка с шест индивидуално управляеми бойни глави.

Кремъл разполага и с 68 ядрени бомбардировача с голям обсег на действие, една трета от които са свръхзвукови „Туполев“ 160, които заедно могат да носят почти 800 бойни глави.

Основната сила на руските ядрени ракети са новите междуконтинентални балистични ракети RS-24 Yars и RS-28 Sarmat,  известни още като „Сатана“. И за двата типа ракети руснаците твърдят, че успешно заобикалят противоракетните щитове и практически са неудържими.

На Запад Sarmat е известен като „оръжието на Страшния съд“. Въпреки че не е известно дали е пусната в оперативна употреба, се твърди, че това е система, която може да унищожи цели държави само за няколко секунди.

Една такава ракета може да носи до 10 бойни глави и има обсег от 18 000 километра.

Интересното е, че Sarmat е наследник на съветската ядрена ракета „Войвода“, която все още е на въоръжение на руските стратегически сили. Тази ракета някога е била произвеждана в Украйна, но Киев даде ядрения си арсенал заедно с ракетата „Войвода“ на Москва през 90-те години в замяна на признаване на независимостта.