Бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони предизвика силно вълнение в страната малко преди парламентарните избори с изказване за Владимир Путин. 85-годишният политик заяви в телевизионно интервю, че лидерът на Кремъл е бил подтикнат да нахлуе в Украйна. „Руският народ, една партия и неговите министри подтикнаха Путин да предприеме тази специална операция“, заяви Берлускони пред телевизионния канал Rai.

Берлускони е приятел на руския президент и дълго се колебаеше дали да осъди инвазията след избухването на войната. Сега той казва, че „Путин е изпаднал в наистина трудна и драматична ситуация“. Той използвал този израз умишлено, тъй като през февруари представители на двете самопровъзгласили се републики в Донбас са поискали от Путин да се намеси. Последните били убедили Путин, като са заявили, че Украйна атакува териториите с все по-голяма жестокост.

Освен това лидерът на партията „Напред, Италия“, която като по-малък партньор в дясната коалиция има шансове да спечели изборите в неделя, заяви, че Путин е искал да замени правителството на Володимир Зеленски в Киев „с правителство на достойни хора“. Изявленията на медийния предприемач, който освен с политиката си привлича внимание и със скандалите си, тревожат всички, които се опасяват от следизборен завой на Италия към Русия.

Освен Берлускони и Матео Салвини е част от десния блок – лидерът на „Лига“ от години е фен на Путин и критикува санкциите на Запада срещу Москва. „Наистина трагично“ – така определи проявата на Берлускони кандидатът на левоцентристите Карло Календа, който нарече основателя на „Напред, Италия“ „нещо средно между прессекретар на Путин и военен съветник“. Бившият министър-председател Енрико Лета от Социалдемократическата партия написа в Twitter: „Нямам думи да коментирам това“.

Източник: investor.bg