Високопоставен служител на антитерористичния отдел на британската полиция съобщи, че правоохранителните органи в Обединеното кралство ще работят усилено, за да предотвратят възможността до британска територия да достигнат оръжия от украинския конфликт, предвид на това, че в момента Украйна е залята от оръжие, предаде ДПА.

В изказване на форум за международна сигурност заместник помощник-комисар Мат Туист от Отдела за борба с тероризма на британската полиция предупреди, че когато приключи активната фаза на конфликта в Украйна, ще мине известно време, преди ситуацията с разпространението на използваното оръжие, след като то вече ще е станало ненужно, да се стабилизира.

„Както и да приключи този ужасен конфликт, още отсега е ясно, че в средносрочен в района ще се е натрупало огромно количество оръжия и боеприпаси, затова ще мине известно време, докато ситуацията с него бъде поставена под контрол, щом активната фаза на конфликта приключи“, каза Туист.

Туист подчера, че британските антитерористи ще работят в тясно сътрудничество с всички правоохранителни органи във Великобритания и с партньорските служби, за да е сигурно, че оръжие нито от тази, нито от други горещи точки по света няма да да се появи в Обединеното кралство.

Туист добави, че конфликтът в Украйна е пример за „непрекъснатата развитие“ на заплахите за международната и националната сигурност.