Необяснимите течове от газопроводите „Северен поток“, открити в Балтийско море, са в резултат от „планирана терористична атака“ на Москва „срещу Европейския съюз“, обявиха  днес от Киев, предаде Франс прес.

„Огромният теч на природен газ от „Северен поток 1″ не е нищо друго освен планирана терористична атака на Русия и акт на агресия срещу Европейския съюз“, написа в Туитър Михайло Подоляк, съветник на украинския президент.

Необяснимите течове на този етап са регистрирани от датски и шведски власти от газопроводите „Северен поток 1“, спрян от началото на септември, и „Северен поток 2“, който така и не заработи, защото не получи оторизация след началото на руската инвазия в Украйна.

Въпреки че и двата газопровода не работят, тръбите са пълни с природен газ, което обяснява и течовете.

Подводни експлозии са били регистрирани преди да започнат течовете от газопроводите „по-всяка вероятност вследствие от детонации“, според шведския Сеизмичен институт.

Според Михайло Подоляк, Русия „иска да дестабилизира икономиката на Европа и да всее паника преди началото на зимата“, на базата на страховете, че през следващите месеци на континента може да има безпрецедентна криза.

„Най-добрият отговор срещу един тиранин (…) са танкове за Украйна“, написа още Подоляк в Туитър, като призова за повече доставки на оръжие от Запада за украинската армия, за да може да се противопостави на войските на Москва.