Прогнозната цената на газа за ноември е под 250 лв., каза енергийният министър пред бТВ и обясни, че тя се снижава основно заради два фактора.

Планираме прогноза цената на газа за ноември да е под 250 лв. за мегаватчас. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред bTV. „Тя се снижава основно заради два фактора – интерконекторът, другият е конкуренти процедури, които проведохме. Поискали сме 300- 500 мнл куб метра допълнително количество азерски газ. За съжаление те имат технически ограничения в производството, така че може би такива доставки ще успеем да говорим за догодина“, добави той.

Росен Христов обясни и че проблемът ни може да се реши и ако намерим доставчик на тръбен газ през Гърция. Вратата за преговори и с „Газпром“ не е затворена. Изпратени са нашите искания, но отговор няма, добави енергийният министър.

Стана ясно и че през ноември се очакват общоевропейски мерки за справяне с енергийната криза.

Росен Христов коментира и мобилизацията в Русия. „Със сигурност мобилизацията показват, че няма намерение този конфликт да бъде приключен бързо. Съответно ние в енергетиката очакваме факторите, които влияят и на цени, и на доставки да продължат да действат“, каза той.