„Ние сме в позиция на конструктивна опозиция. Задължително е ГЕРБ да сформира правителство. Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС, ние сме последователни. Първата политическа сила носи голяма отговорност. Отказваме да преговаряме с ГЕРБ. ГЕРБ имат голям избор, ДПС е логичен коалиционен партньор, например и „златен пръст“ от „Възраждане“. При всички тези въможни комбинации би било безотговорно първата политическа сила да не сформира правителство, не е лесно, но това е отговорността да си победител“, заяви в „Денят започва“ лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

По думите ролята на конструктивна опозиция е важна с цел бдителност. Той поясни, че няма идея какво точно представлява партията на Стефан Янев „Български възход“. Няма ясна визия кой и как стои отзад и каква е крайната политика на партията, уточни Петков.

„Ще бъдем гласна опозиция. През последните 7-8 месеца инфлацията заля цяла Европа и животът стана много скъп, много хора се разочароваха, те са в малките населени места и решиха да не отидат да гласуват“, добави лидерът на „Продължаваме промяната“.

Кирил Петков подчерта, че няма да се сливат парламентарни групи, например между ПП и „Демократична България“.

„Това не е резултатът, на който се надявахме. Ако ни сложите между дясно и ляво, ние сме точно център.

По отношение на ролята на президента в сформирането на правителството, Петков заяви, че сега е време всеки да си застане на отговорната позиция, на която е. Той не се е фокусирал конкретно върху позицията на президента, а управлява един служебен кабинет, като в тази роля трябвало държавният глава да си свърши неговата работа.

Според Петков по-разумно щяло да е служебният кабинет да продължи работата на ПП, като той даде пример със ситуацията с „Газпром“, които са се доказали като неблагонадежден доставчик.

Вчера ПП гледали с интерес до към 2 ч. изборните резултати. Петков благодари на всички гласоподаватели, подкрепили ПП на предсрочните избори. Над 500 000 души реално продължават да вярват, че България може да има различно бъдеще, просперираща, можеща и без корупция – всички те застанали зад ПП, доволен е Кирил Петков.

По думите му в последните 7-8 месеца инфлацията заляла цяла Европа и животът станал по-скъп. От това хората се разочаровали, че животът има станал много по-труден, отколкото лесен, като затова не отишли да гласуват на изборите. ПП се водили изцяло в кампанията си от политиката по доходи за пенсионерите и стъпките, които направили за 7 месеца.

„Това, което българските граждани ще видят от нас е, че ние сме много последователни и обещанията, които ги даваме, ги следваме“, увери Петков. При ПП обещанията им щели да бъдат едно и също – след като са обещали, че няма да има коалиция с ГЕРБ и ДПС, значи няма да има.

Източници: БНТ