Роскомнадзор ограничи достъпа до уебсайта на услугата за разпространение на музика и подкасти SoundCloud в Русия по искане на руската Главна прокуратура. Това се посочва в регистъра на агенцията за проверка на блокирането на страници и ресурси в Русия.

Агенцията смята, че услугата SoundCloud е нарушила член 15.3 от закона „За информацията“, който регламентира ограничаването на достъпа до информация, призоваваща към масови безредици и участие в неразрешени действия, екстремизъм, както и ограничаването на достъпа до подвеждаща информация с обществена значимост. Съобщава се, че достъпът до такава информация се ограничава по искане на главния прокурор на Руската федерация или на неговите заместници.

Въпреки че регистърът на Роскомнадзор посочва, че достъпът е ограничен до страницата soundcloud.com, блокирането на една страница с мрежовия протокол https може да направи целия сайт недостъпен за потребители от Русия. Припомнете си, че SoundCloud, основан през 2007 г., разпространява музика, подкасти и друга аудио информация. Седалището на компанията е в Германия.

В съобщението на държавната институция не се съобщават повече подробности за причината, довела до ограничението на популярната услуга. Мнозина специалисти смятат обаче, че до тази ситуация се е стигнала след качването на редица подкасти и разговори на руснаци, организиращи се за протести срещу мобилизацията в страната, както и изказващи се против присъствието на руски войски в Украйна.