Кабинетът на Япония ще продължи политиката си за постигане на мирно споразумение с Русия въпреки влошаването на двустранните отношения, заяви министър-председателят Фумио Кишида в речта си при откриването на 210-ата извънредна сесия на парламента.

„Заради ситуацията в Украйна руско-японските отношения са в трудна ситуация, но ние сме твърдо ангажирани с разрешаването на териториалния въпрос и сключването на мирен договор“, каза той.

Отношенията между Русия и Япония отдавна са помрачени от липсата на мирен договор, който страните така и не подписват след Втората световна война. Основната пречка остава въпросът за Южните Курили (островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и хребета Хабомай), за които Токио претендира, че са негова собственост, позовавайки се на двустранния договор за търговия и граници от 1855 г.

През 1956 г. СССР и Япония приемат съвместна декларация, в която Москва се съгласява да обмисли предаването на Хабомай и Шикотан на Япония след сключването на мирен договор. Съдбата на Кунашир и Итуруп не е разгледана. Последвалите разговори обаче не доведоха до нищо. Възможно е Токио да е бил повлиян от САЩ, които заплашиха, че ако Япония се съгласи да прехвърли само двата Курилски острова, това ще се отрази на връщането на Окинава.

Позицията на Москва е, че островите са били част от СССР в резултат на Втората световна война и руският суверенитет върху тях не подлежи на съмнение.

Източник: ria.ru