Готови сме да подкрепим правителство и с друг мандат, но да е на отговорни партии, заяви в ефира на БТВ Десислава Атанасова, шеф на ПГ на ГЕРБ. Тя бе гост в предаването „Лице в лице“.

Ако няма правителство, вкарваме държавата в голяма криза, подчертава тя. И обърна внимание, че другите партии отказват диалог с ГЕРБ, дори с контактната група Паси – Плевнелиев. Това много ме тревожи, каза Атанасова. С контактната група отказаха диалог от БСП, ДБ и „Възраждане“.

Ако откажат да говорим за България, това означава, че са безотговорни политически сили, продължи развълнувано Десислава Атанасова. И подчерта, че ГЕРБ не държат да се реализира първият мандат – техния. „Ако публично, прозначно, ние всички се съгласим, че ще излъчим с мнозинство правителство – на националното спасение, антикризисен кабинет, както го наречем – правителство на отговорните партии, ще го подкрепим“, бе категорична Атанасова.

Ако не – това означава безотговорност, предсточни избори и както народът ни подреди, добави тя.

„Като първа политическа сила ние съзнаваме своята отговорност. За две години хората се нагледаха на кризи. Ние умеем да се справяме с кризи, затова хората ни гласуваха доверие и очакват от нас да се справим. Отказът от диалог на някои политически партии с ГЕРБ, много ме смущава. Ако останем в ситуация, в която президентът ни връчи мандат и след седмица да представим състав на правителство, а не сме водили разговори, това ще означава, че срещу нас стоят безотговорни политически сили, които тласкат страната към дълбока политическа криза и подкопават доверието в системата“, бяха точните думи на Атанасова.

Ако има правителство – то да внесе бюджет, ако не – да остане сегашният, е позицията на ГЕРБ – СДС.

Атанасова отговори и на въпроси, свързани с правосъдната реформа. Ние сме за правосъдна реформа, подчерта председателят на най-голямата парламентарна група. Тя коментира срещата на депутатите от групата с главния прокурор Иван Гешев.

„Срещата с главния прокурор Иван Гешев днес беше по негова инициатива. Чрез писмото си с въпроси към всеки от народните представители, той засегна темата с престъпността и отговорът на държавата. През последните месеци всички ние ставаме свидетели на бум на престъпността. Донякъде това се дължи на това, че има разрив в диалога на институциите. Когато се разконцентрира взаимодействието между правоохранителните и правоприлагащите органи това е резултатът. Проблемът с дрогираните и пияните шофьори се превърна в епидемия срещу която държавата трябва да се бори“, категорична е Атанасова.

„Правосъдната реформа е част от нашата предизборна програма. Ние сме „за“ нея, както и за повече справедливост, за бързина на съдебния процес и т.н. Но всичко това минава през експертни разговори. Надявам се, че когато законопроектът за съдебната реформа бъде факт, ще водим един конструктивен диалог, без персонално фиксиране“, посочи тя.

Десислава Атанасова припомни, че преди дни излезе докладът на Венецианската комисия и концентрацията на власт в ръцете на главния прокурор. Смятам, че контролът, който въведохме по отношение на главния прокурор, чрез изслушването на доклади в НС, го има. Но ние не можем да упражняваме контрол върху актове на прокуратурата. Искахме да седнем и да говорим нормално, на професионално ниво, изтъкна тя.

Министерството на финансите се опитва през седмица да тегли заеми с убийствени лихви, подчертава тя.

По време на управлението си Кирил Петков и Асен Василев похарчиха 9 милиарда за 9 дни, припомни тя. Къде отидоха тези пари, попита риторично Десислава Атанасова.

„Ние и президентът осъзнаваме, че се намираме в тежка ситуация. На първо място е бюджетът. Той е на дефицит, дългове се теглят постоянно. За следващата година ще сме на минимум 16 млрд. лева. По време на предишното правителството бяха изхарчени 9 млрд. за девет дни, без да е ясно къде отидоха. Теглеха се заеми от по 50 милиона всеки понеделник. Ако сега се направи „сватбарски бюджет“, кой ще носи отговорност за него? Основният въпрос е ще има ли правителство и кой ще носи отговорността?“, пита се Десислава Атанасова.