Депутатите не успяха да изберат състав и ръководства на постоянните комисии и отложиха решението си за утре.

Въпреки че днес те гласуваха удължаване на работното си време до приключване на точката за избор на състав и ръководства на постоянните комисии, се стигна до учредяване само на Комисията по бюджет и финанси.

С пълно единодушие за председател беше избран депутатът от ДПС Петър Чобанов. Той ще има четирима заместници – Кирил Ананиев от ГЕРБ, Венко Сабрутев от ПП, Румен Гечев от БСП и Владислав Панев от ДБ.

Оказа се обаче, че депутатите не са се разбрали за разпределението на заместник-председателските места на останалите комисии. Затова от „Български възход“ поискаха прекратяване на пленарното заседание до намиране на консенсус. Със сходни аргументи предложението беше подкрепено от Христо Иванов от ДБ, Десислава Атанасова от ГЕРБ и Костадин Костадинов от „Възраждане“:

„Бързият начин да се стигне до работа е да се приложи принципът на председателски съвет да се съберем, да уточним спорното от безспорното“, каза Христо Иванов.

Десислава Атанасова допълни:

„И утре да имаме консенсус в пленарната зала, ако разбира се, търсим такъв“.

„Ние успяхме да разпределим много по-трудното – председателските места. За заместник-председателските мисля, че няма да е такъв проблем“, коментира Христо Иванов.

 От БСП и ПП възразиха.

„Три дена ни чака българският народ да си изберем председател. Сега ще ни чака още три да си изберем комисии“, каза Корнелия Нинова

„Никой български гражданин не си тръгва от работа в три часа“, допълни Кирил Петков.

В крайна сметка депутатите приеха предложението заседанието да бъде прекратено и гласуването на парламентарните комисии да бъде първият въпрос, с който да се захванат на утрешното заседание.

Източници: БНР, segabg.com