Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви след заседанието на Съвета за национална сигурност днес, че  властите в Белград ще застанат изцяло до сръбския народ в Косово и че заплахите на Прищина да изпълни решението за смяна на регистрационните номера „застрашават стабилността, мира и оцеляването на нашия народ в Косово“, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Готови сме да продължим разговорите и преговорите за всичко, съгласихме се да направим всичко по силите си, за да запазим стабилността, да направим всичко възможно за деескалация на ситуацията, но ще застанем до нашия сръбски народ, ако бъде нападнат и вярвам, че ще има достатъчно разум в Прищина и в онези, които ги подкрепяха във всяко престъпно решение, което взимаха, да не тръгват срещу мирния сръбски народ, който просто иска да живее в своята държава Сърбия в съответствие с Хартата на ООН, Резолюция 1244 и международния ред“, подчерта Вучич.

Той посочи, че е била обсъдена и ситуацията във въоръжените сили, като там са предприети адекватни мерки, които спадат в сферата на поверителното и висшата държавна тайна.

Разгледахме френско-германския план, има неща, които не можем да приемем, отбеляза сръбският президент. Планът, подкрепен от САЩ, е бил обсъден на заседанието на Съвета за национална сигурност и в рамките на 24 часа Вучич ще запознае тези страни с отговора.