Преди да се вземе решение за предоставяне на военна помощ на Украйна, трябва да се направи оценка на риска, каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод предложенията на ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ страната ни да изпрати военна помощ на Украйна.

„Тази оценка на риска трябва да бъде така направена, че да са ясни всички последствия, до които води едно подобно решение. 47-ото Народно събрание направи такава оценка на риска и прие решение за оказване на военно-техническа помощ, което е различно от военна помощ“, обясни Стоянов. По думите, му сега 48-ото Народно събрание трябва да направи подобна оценка и да вземе решение, което смята за приемливо за страната и за Българската армия.

Това, което беше декларирано пред мен от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко, е искане на зенитно-ракетни комплекси и оперативно-тактически ракети, каза министър Стоянов. Той добави, че страната ни няма как да се лиши от подобно въоръжение. Той отхвърли твърдения, че, ако България предостави оръжия и оборудване на Украйна, страната ни ще получи аналози от съюзниците ни. „Модернизацията е дълъг процес“, каза министърът.

„България е лоялен член на НАТО. Във Вашингтонския договор няма записано разделение – силни, слаби, лоялни, нелоялни. Там всички членове на съюза са на едно ниво. България има решение от 47-ото Народно събрание, където е посочено каква помощ трябва да се оказва и ние стриктно го спазваме“, отговори Стоянов на въпрос на БТА, свързан с вчерашните коментари на ГЕРБ-СДС, че България се възприема като слаб член на НАТО.

„Мога да потвърдя оценката на военните органи към Българската армия и нейните действия, като много своевременни и оперативни, и достойни, за което на 17 октомври, с обявяване на начални оперативни способности на бойната група в България, ние направихме една голяма крачка напред“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите му, за да бъде България отговорен съюзник в НАТО, трябва да продължи развитието на дейностите по укрепване на югоизточния фланг на алианса. „Трябва да продължим целенасочено да инвестираме в инфраструктура. Наложително е инфраструктурата на фланга на НАТО да бъде адекватна и способна да приема съюзнически сили и средства, за да може да се даде своевременен отговор. Крайно време е нормативната база да бъде променена“, допълни той.

Димитър Стоянов заяви, че има вероятност офертата за вторите осем самолета F-16 да поскъпне, ако Народното събрание не вземе решение до края на тази година. „Срокът на офертата е до 15 декември. Дотогава трябва да мине ратификация на международния договор. За да влезе в сила, трябва да бъде извършено и първото плащане, около 30 милиона. Това са стъпки, които трябва да бъдат предприети в спешен порядък от Народното събрание и очаквам това да се случи“, добави той.

Снимки: БТА

Димитър Стоянов и адмирал Емил Ефтимов участваха в тържествения ритуал по повод връчване на дипломите на офицерите от Випуск „Полковник Борис Дрангов“ – II смяна на Военната академия „Г. С. Раковски“. Своите дипломи получиха 85 офицери, обучавали се в различните специализации на магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен”. С отличен успех завършват 15 офицери, първенец на Випуска е капитан III ранг Георги Калинов от специализация „Разузнаване, специални операции и електронна война“.

Източник: БТА