Тепърва се очаква ефектът от ембаргото върху руския петрол, което влиза в сила в ЕС от следващия месец и ще засегне и застраховките на танкерите, пренасящи петрол, съобщава БТА.

Цените на петрола в азиатската търговия днес продължиха да се покачват, след като в предходната сесия нараснаха с над 3 на сто под натиска на засиленото търсене и отслабващия долар, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море с доставка през декември се покачиха с 25 цента или 0,3 до 95,84 долара за барел.

Американският лек суров петрол добави 19 цента, или 0,2 на сто до 88,10 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 2,6 милиона барела през миналата седмица, сочат официални данни, като износът на петрол е нараснал до 5,1 милиона барела дневно, което е рекордна стойност.

Според търговци ръстът се дължи на увеличаващата се разлика в цената на американския петрол и сорта Брент, която вчера беше над 8 долара за барел.

За ръста на цената на черното злато допринесе и отслабването на долара.

Тепърва се очаква ефектът от ембаргото върху руския петрол, което влиза в сила в ЕС от следващия месец и ще засегне и застраховките на танкерите, пренасящи петрол.

Източник: БТА