Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че лидерът на Гвинея-Бисау Умару Сисоку Ембало, който пристигна в Киев след разговори в Кремъл, му е предал послание от руските власти, съобщи Би Би Си.

„Що се отнася до сигналите от руска страна. Г-н президентът на Гвинея-Бисау ги предаде.

Той заяви, че Русия иска да строи мостове. Показах на г-н председателя по-подробно какво се случва.

Казах, че за да има мостове между тези или онези държави, инфраструктурата не трябва да се взривява в една от тях. Тогава ми се струва, че можем да говорим за нещо в бъдеще. Вторият въпрос е с кого да разговаряте.

Вторият въпрос е, че Русия казва, че трябва да деблокираме отношенията си. Да започнем да отблокираме поне нашето Черно море“, цитират украинските медии думите на Зеленски, предаде news.bg.

Украинският държавен глава също така отбеляза, че всички се страхуват от ядрена заплаха, и по-специално напоследък всички говорят за някаква „мръсна бомба“.

„Цялата тази реторика идва от Руската федерация. Заплахата е именно от тях и то срещу наша територия. Те са окупирали атомната ни електроцентрала. Те заплашват да окупират и взривят водноелектрическата централа“, казва Зеленски.

Във връзка с това той подчерта, че за да се води диалог, е необходимо една държава да зачита другата държава и нейната териториална цялост, суверенитет и граници.

„Мисля, че всичко започва от такива простички фундаментални неща… засега всичко това не е налице и желанието на руския президент да говори, според мен, не е нищо повече от планирана реторика, която трябва да работи за вътрешната му аудитория и за аудиторията на онези държави, които все още не са изолирали политиката между своята държава и държавата, наречена Русия“, подчерта Зеленски.