Израелският президент Ицхак Херцог заяви, че съществуват ограничения, които не позволяват на Украйна да получи определени системи за противовъздушна отбрана. Според него Израел е готов да предостави на Киев несмъртоносни оръжия.

„Има оръжия, за които дори нямаме експортна версия. Има неща, които не бива да попадат в ръцете на нашите врагове. Има тайни, които не можем да предадем. Но когато можем да помогнем, се опитваме да помогнем“, каза пред CNN Херцог.

Той не се съгласи с критиките към позицията на Израел относно доставките на оръжие, като отбеляза, че САЩ и Европа са отказали да предоставят на киевското правителство някои видове военно оборудване, предаде news.bg.

Херцог отбеляза също, че Израел анализира ситуацията с използването от Русия на ирански безпилотни самолети.

От началото на инвазията Русия е използвала около 400 ирански безпилотни летателни апарата, за да атакува украинското население и инфраструктура, заяви в сряда украинският президент Володимир Зеленски.

По-рано той заяви, че Русия може да плати на Иран за дроновете, като подпомогне иранската ядрена програма.

Херцог заяви, че не разполага с конкретна информация за такава сделка, но отбеляза, че „няма нужда от допълнителни доказателства, че Иран представлява заплаха за световния ред и стабилност“.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски също призова Израел да се присъедини към битката срещу Русия и повтори искането на страната си за израелски системи за противовъздушна отбрана.

През септември Зеленски отново заяви, че е „шокиран“ от факта, че Израел не е предоставил на Киев противоракетни системи, които да му помогнат да противодейства на руските атаки.

Досега Израел не е предоставил военна подкрепа на Украйна и се е ограничил до изпращане на хуманитарна помощ в страната и предоставяне на медицинска помощ на украинци, ранени във войната.