Инфлацията в еврозоната остава твърде висока и опасността от рецесия расте главоломно, заяви управителката на Европейската централна банка Кристин Лагард. Затова ЕЦБ обяви днес ново голямо повишение на основните лихвени проценти – със 75 базисни пункта.

Лихвените покачвания най-вероятно ще продължат, докато не достигнат нива, които могат да поддържат инфлация от около 2%. Засега обаче тази цел е много далеч, коментира гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард.

„Най-сериозният риск в краткосрочен план е последващо покачване на цените на дребно в енергетиката. В средносрочен план може да има поскъпване на енергийните суровини и на храните“.

Непровокираната руска агресия в Украйна внася допълнителни рискове и несигурност, затова Франкфурт ще вземат решения за паричната политика на всяко заседание и те ще се уповават на данните: „Първо ще направим преглед на очакванията за инфлацията, ще оценим как еволюира икономиката, включително и все по-голямата вероятност от рецесия“, каза Кристин Лагард.

Ще се направи оценка на досегашните решения и отражението им върху цената на държавния дълг. Лагард призова правителствата да опитат да намалят задлъжнялостта си и приветства предстоящото присъединяване на Хърватия към единната европейска валута през януари 2023 година:

„Поласкана съм, че Хърватия се присъединява към клуба. Може би знаете, че вече двайсет го върнали седят на масата. Разбира се, хърватският все още е само наблюдател, но вече е с нас“, заяви Кристин Лагард.

Тя определи като доверие към еврозоната присъединяването на Хърватия и изрази увереност, че Загреб ще се поучи от опита на останалите страни членки при въвеждането на еврото.

Източник: БНР