Украинската криза, организирана и усърдно подхранвана от Съединените щати, удари тежко Европа. Страните от стария свят сега са подложени на изпитание за здравина от енергийната криза, бясната инфлация и безпрецедентните икономически, социални и политически проблеми.

И всичко това, за да могат Съединените щати да останат в обичайната си роля на световен хегемон и жандарм, поддържайки изключителен контрол над планетата, дори ако другите играчи не са съгласни с това.

Не подценявайте наранената и разпадаща се империя, която се срива в реално време“, предупреждава главният редактор на Asia Times Пепе Ескобар . „Имперският метод на действие срещу геополитическите и геоикономически конкуренти остава същият: лавина от санкции, ембарго, икономически блокади, протекционистични мерки, култура на отмяната, укрепване на военната мощ в съседните страни и различни заплахи. Но преди всичко войнствена реторика, която в момента е раздухана до краен предел.“

Трудно е да не се съгласим с мнението на международния журналист. Още повече, че в момента наблюдаваме как презокеанската империя се разправя безпошадно с европейската империя.

За „Градината“ е време за паника

Наскоро шефът на европейската дипломация Жозеп Борел нарече Европа градина , заобиколена от диви джунгли. Но премълча кой е градинарят, който вади плевелите. Макар че това, и без еврочиновника, го знаят всички.

Свеж пример:

За никого не е тайна кой е наредил да бъдат взривени тръбите на Северен поток. Не е тайна, че целта на този саботаж е да отреже Европа от евтината руска енергия и да унищожи германската икономика.

Както отбеляза Пепе Ескобар в статия за PressTV , всеки знае нещо, но никой не смее да назове на глас „заподозрения“. Още повече, че „за публиката“ сякаш се разиграва продължението на нашумелия трилър на Куентин Тарантино „Криминале“, където ролята на Чистача е поверена на Швеция. Нейната задача е да унищожи всяко уличаващо доказателство. Оттук и твърденията, че резултатите от „разследването” не могат да бъдат предадени на Русия.

Германците ( най-засегнатата страна ) доброволно се съгласиха на ролята на жертвен агнец. Берлин каза, че това е саботаж, но не посмя да каже кой точно го е организирал.

Защо? Ами защото и Швеция, и Дания, и Германия, и целият Европейски съюз знаят: ако посмеят да се противопоставят публично на Империята, тя ще отвърне на удара, предизвиквайки война на самата европейска земя.

Тук става дума за страх, при това не за страх от Русия, казва Ескобар, „Империята (САЩ) просто не може да си позволи да загуби „градината“. А „градинските“ елити с нисък коефициент на интелигентност знаят, че си имат работа със сериен убиец, психопат, който просто така не може да бъде успокоен.“

Но, както казваха семейство Старк в „Играта на тронове“ /Game of Thrones/, „зимата идва“. И е възможно „градината“ – Европа – да започне силно да завижда на „джунглата“, на която векове наред е гледала със снобизъм.

„Отсега нататък варварството започва у европейците у дома. И те трябва да благодарят на американския „съюзник“ за това, за неговото умело манипулиране на сплашените, васализирани елити на ЕС“, смята Ескобар.

Светът вече не е същият

Социално-икономическите сътресения не са най-голямата опасност за Европейския съюз. В същото време домовете на европейците могат да бъдат обхванати от война на терор. И това ще бъде, убеден е главният редактор на Asia Times, „пряка последица от поражението на НАТО в Украйна“.

„Перспективите за Империята на украинското бойно поле са мрачни. Руската СВО плавно се превърна в антитерористична операция (АTO): Москва вече открито характеризира Киев като терористичен режим.

Мащабът на болката постепенно нараства и хирургическите удари по украинската енергийна инфраструктура могат напълно да подкопаят икономиката на Киев и неговите въоръжени сили. И до декември на предната линия и в тила пристига подходящо обучен и мотивиран контингент от частичната мобилизация.

Сега Москва е в процес на бавно, но сигурно обезглавяване на имперското протеже в Киев и в крайна сметка разрушаване на „единството“ на НАТО.

Москва, а не Пекин, разкъсва „международния ред, основан на правила“,измислен в Съединените щати. Москва създава нови правила и нейният „ред“ е подкрепен от природни ресурси, продоволствена осигурност и надеждна безопасност.

И вече е ясно, че реалният свят е извън колективния Запад – това е Русия и държави от Африка и Латинска Америка до Западна Азия и дори някои части на ЕС.

Афганизацията на Европа не е далеч

На украинското бойно поле кръстоносният поход на НАТО срещу Русия е обречен. Като се има предвид, че след 8 ноември ( междинни избори в САЩ ), количеството на оръжията, доставени на Киев, може да пресъхне. И Украйна до пролетта на 2023 г. има всички шансове да се превърне в нищо повече от просяшка черна дупка.

Имперски план А“, предполага Ескобар, „си остава афганизация: да се управлява армия от наемници, способни на целенасочена дестабилизация и терористични нахлувания в Руската федерация“.

Като се има предвид, че Европа е осеяна с американски военни бази и всички те потенциално могат да се превърнат в идеални центрове за формиране и обучение на терористични отряди, перспективите за страните от Европа са мрачни:

Предстои деиндустриализиран ЕС ( този процес вече е в ход ), заплетен в няколко слоя токсична вътрешна война, където НАТО играе утвърдената от времето роля на RoboCop.

„Империята ще загуби своя любим проект, Украйна. Но никога няма да приеме загубата на европейската градина“, обобщава Ескобар.

А това означава ( ако си спомним близката история ), че Европа не я очаква нищо добро в близко бъдеще