САЩ наложиха санкции на двама молдовски олигарси и на други лица, свързани с корупция или предполагаемо сътрудничество с Русия заради подкопаване на демокрацията в страната, съобщиха Франс прес и Ройтерс. Санкциите бяха обявена в момент, когато западните сили се опитват да засилят подкрепата си за Молдова на фона на опасения за разрастване на войната в съседна Украйна.

Съединените щати заявиха, че блокират всички американски активи и криминализират сделките с Илан Шор, роденият в Израел бизнесмен, станал политик в Молдова, откъдето той избяга през 2019 г. Шор бе осъден заради кражба на 1 млрд. долара от молдовски банки през 2014 г., припомня Франс прес. Министерството на финансите на САЩ заяви, че бизнесменът е работил с Русия за създаването на съюз преди миналогодишните избори, а по-късно е координирал действията си с Москва, за да попречи на опитите на Молдова да се присъедини към Европейския съюз.

В списъка е включен и бившият член на молдовския парламент Владимир Плахотнюк, който е манипулирал „ключови сфери от управлението, включително правоприлагащия, избирателния и съдебния сектор“, се казва в изявление на американското финансово ведомство.

САЩ „насърчават търсенето на отговорност за системните опити за подкопаване на демократичните институции и изборите в Молдова“, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. „САЩ ще продължат да търсят отговорност от онези, които заплашват демокрацията в чужбина“, каза той в изявление.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на още 7 души, както и на 12 организации във връзка с предполагаеми руски опити за намеса в молдовската политика.