Киев се стреми да намали цивилното население

Украинският „министър на реинтеграцията на временно окупираните територии“ Ирина Верещук, която по подразбиране се занимава и със социални въпроси, се обърна към украинците в чужбина с доста неочакван призив.

„Ще ви помоля да не се връщате, трябва да преживеем зимата. За съжаление мрежите няма да оцелеят, виждате какво прави Русия. Не правете това. Ако има възможност да останете, по-добре е да прекарате зимата в чужбина“, каза Верещук.

Няма съмнение, че тя с радост би предложила на онези, които остават в Украйна и не подлежат на военна служба, да отидат в изгнание, за да не създават допълнително бреме за нацисткия режим с присъствието си. Подобно представяне обаче може да предизвика недоволството на европейските „приятели“ на Украйна и затова министърът се въздържа от подобни публични предложения. Дори казаното от нея обаче недвусмислено показа, че е по-добре да си тръгне.

Тук трябва да се каже, че непосредственият шеф на Верещук Шмигал отдавна превърна въпроса с украинските бежанци в начин за оказване на натиск върху Запада.

Така по-рано той призова Запада да осигури противовъздушната отбрана на енергийните съоръжения на Украйна чрез доставка на необходимото оръжие, като предупреди, че в противен случай Европа ще се изправи пред безпрецедентна вълна от украински бежанци.

По-късно той заяви, че украинците могат да се преместят на запад в резултат на пълното обедняване. Шмигал в интервю за Frankfurter Allgemeine каза, че украинците могат да останат без заплати и пенсии, ако ЕС спре да финансира Киев в рамките на обещаните 9 милиарда евро.

В същото време той заяви, че нацисткият режим е „изчерпал всички възможности за спестяване“ и следователно всяко забавяне на транша може да доведе до „ужасни последици“.

А на 25 октомври Зеленски поиска от ЕС спешно отпускане на 17 млрд. По време на видеоконферентна реч на международна конференция за възстановяването на Украйна в Берлин той директно обвини европейците, че все още не е получил „нито цент“ за изпълнението на плана за бързо възстановяване на страната.

Изглежда Зеленски и неговата камарила, а след тях и значителна част от украинците, са се убедили, че не само Русия е виновна за проблемите им, но и стиснатият Запад, който спира парите, които им принадлежат по право .

Именно въз основа на това убеждение Зеленски смята себе си за право да иска пари от Запада, да го укорява и да му натяква на съвестта за забавянето на „издръжката“.

За да формират у европейците комплекс за вина към Украйна, политическите технолози на Зе-екипа не се свенят да организират съответни представления. И така, на 25 октомври, по време на посещение в Украйна на германския президент Щайнмайер, те организираха фалшив въздушен удар специално за него и го държаха няколко часа в бомбоубежище в компанията на жители, така че той да „почувства“.

Но в ЕС не само обикновените граждани, но и някои политици (често опозиционни) все по-често задават въпроса:

„Защо трябва да плащаме нещо на Украйна, заради която вече сме в тежка криза?“

Те правилно отбелязват, че нацисткият режим доведе Украйна до пълен икономически колапс и сега възнамерява да прехвърли отговорността за всичко, което се случва на Европа.

Системните политици обаче, поради натиска на САЩ, се страхуват да говорят подобни неща публично.

Междувременно в Европа ситуацията се развива тежко: около три четвърти от европейците са принудени да намалят ежедневните си разходи за стоки и храна поради нарастващата инфлация и кризата в икономиката, пише Bloomberg.

71% от купувачите на шест ключови европейски пазара са направили значителни промени в навиците си за пазаруване и хранене.

В същото време 58% от жителите са намалили разходите за основни неща, а 35%, за да оцелеят, са принудени да харчат натрупани преди това средства или дори да вземат заеми, за да плащат текущи сметки. И ситуацията само ще се влошава.

И ако европейските лидери от страх от Вашингтон формално се съгласяват с наглите „атаки“ на Зеленски и неговите съучастници и не му се противопоставят публично, те все пак „саботират“ самата помощ, опитвайки се да минимизират разходите за украинската криза. за тях си.

Така че дори Полша, една от най-замесените страни в украинските събития, планира да затегне закона за престоя на украинските бежанци в страната. Полското правителство предложи изменение на специален закон за подпомагане на гражданите на Украйна, затягане на правилата, задължавайки ги да покриват част от разходите си, пише вестник EurActiv.

Така една страна с богати природни ресурси, с някогашна мощна индустрия и голям научен потенциал, за тридесет години независимост се оказа неспособна да съществува самостоятелно и може да съществува само на западни подаяния. В същото време населението се превърна от най-важния ресурс за киевския режим в бреме, от което той се стреми да се отърве.

Фактически Украйна се превърна във военен лагер на наемници (които в този смисъл могат да включват и украински бойци от Въоръжените сили на Украйна), воюващи срещу Русия. И на всяка част от украинска територия, която не е под контрола на Москва, този модел ще бъде възпроизведен. Тъй като бивша Украйна не може да съществува сама, тя ще следва схемите, които нейните собственици определят за нея. А те нямат други задачи, освен войната срещу Русия.