Организацията на обединените нации се надява, че споразумението, позволяващо износът на украинско зърно да продължи въпреки водената от Русия война, ще бъде удължена след разговори в Москва и Вашингтон, съобщи ДПА.

„Нямаме търпение да видим /сделката/ да бъде подновена веднага. Важно е за пазара“, подчерта координаторът на ООН за спешната помощ Мартин Грифитс, като добави, че „все още изпитва относителен оптимизъм“, че преговорите ще бъдат успешни.

Ако споразумението не бъде подновено, то ще изтече на 18 ноември.

Русия заплаши няколко пъти да провали сделката, която позволи износа от края на юли насам на около 9 милиона тона зърно от раздираната от война страна.

Грифитс съобщи, че след срещи с представители на правителството в Москва вече е разбрал добре проблемите със споразумението. Русия се оплаква, че паралелно споразумение относно собствения й износ на зърно и торове се е провалило поради западните санкции.

Във Вашингтон също имаше „много полезни разговори“, каза Грифитс.

В резултат на войната на Русия в Украйна, която започна в края на февруари, до сключването на споразумението през юли зърното не можеше да напусне черноморските пристанища на Украйна, припомня ДПА.