Съдът ще гледа делото срещу бившия екоминистър Нено Димов в петък, предаде БГНЕС.

Нено Димов е подсъдим заради водната криза в община Перник през 2019 г. На 3 май 2022 г. делото започна по същество.

„Разбирам много добре написаното в обвинителния акт, но това не ми помага да разбера същността на обвинението”, каза бившият министър Нено Димов на предното заседание по делото.

Според прокуратурата от събраните доказателства са налице разумни основания за извода, че бившият министър на околната среда и водите в периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. евентуално е проявил умишлена безстопанственост, като с действията си е довел до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир „Студена“ в размер на 1 025 303 куб. м на стойност 1 901 937,06 лева. В условията на недостиг на питейна вода за жителите на общината е било разрешено водоползването за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

По отношение на бившия и.д. кмет на община Перник Севделина Ковачева са събрани достатъчно доказателства, които дават основания за извода за евентуално извършено длъжностно престъпление през периода октомври-ноември 2019 г. – след като е била уведомена писмено от управителя на ВиК-Перник за силно намаляване на дебита на водоизточниците, не е предприела действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в общината.

В хода на досъдебното производство са разпитани 156 свидетели, изготвена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

Нено Димов беше в третия кабинет на Бойко Борисов от квотата на „Обединени патриоти“, предложен от ВМРО на тогавашния вицепремиер Красимир Каракачанов. Димов беше привлечен към наказателна отговорност за безстопанственост още през януари 2020 година.