САЩ и съюзниците им разкритикуваха Русия за това, че губи времето на Съвета за сигурност на ООН и разпространява конспиративни теории като отново отправя обвинения, че САЩ имат „военни биологични програми“ в Украйна, предаде Ройтерс.

„Колко още от тези глупости трябва да изтърпим?“ попита риторично британската посланичка в ООН Барбара Удуърд в Съвета за сигурност.

Досега Русия поне на два пъти повдига въпроса за програми за разработване на биологично оръжие в Украйна.

САЩ и Украйна казаха, че нямат програми за биологично оръжие.

Сега Русия настоява за официално разследване. Тя е подготвила проекторезолюция на Съвета за сигурност за създаване на комисия, съставена от всичките 15 негови членове, за разследване на обвиненията.

Такъв ход е възможен, но никога досега не е бил използван в рамките на Конвенцията за биологичните оръжия, която влезе в сила през 1975 г.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд описа обвиненията на Русия като „чиста измислица, представена без никакви доказателства“.

Служители на ООН по разоръжаването отдавна казаха, че нямат информация за никакви програми за биологично оръжие в Украйна.

„Наистина ли си мислите, че сме толкова наивни?“, запита пред Съвета представителят на Русия в ООН Василий Небензя, настоявайки за разследваща комисия, която да провери обвиненията за производство на биологични оръжия.

„Наистина ли си мислите, че ние мислим, че Пентагонът ще информира върховния представител на Службата по разоръжаването на ООН за техните тайни биологични програми в Украйна?“, запита Небензя.

Засега не е ясно кога Русия ще внесе проекторезолюцията за гласуване. Резолюцията трябва да получи 9 гласа подкрепа и да не й бъде наложено вето от петте постоянни членки на Съвета за сигурност, за да бъде одобрена. Западни дипломати казаха, че този ход на Русия вероятно ще се провали.

Посланик Томас-Грийнфилд каза, че няма украински лаборатории за биологично оръжие, подкрепяни от Вашингтон. Тя отбеляза, че Украйна, подобно на много държави, има инфраструктура от медицински лаборатории, за да се предпазва от инфекциозни болести.

Томас-Грийнфилд каза пред Съвета: „Това заседание е огромна загуба на време…опит за отклоняване на вниманието от зверствата, които руските сили извършват в Украйна, и отчаяна тактика за оправдаване на  една война, която няма как да бъде оправдана“.