В първия парламентарен контрол на 48-ото Народно събрание на въпроси на депутатите ще отговарят десет от служебните министри, предаде БГНЕС.

Лазар Лазаров, служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика ще отговори на въпрос за методологията за определяне на официална линия на „енергийна бедност“ и определение за „енергийно беден“ и „линия на енергийна бедност“.

Иван Демерджиев, служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи ще отговори на три въпроса, между които за работата на структурите на МВР в област Монтана, по време на предизборната кампания, за предотвратяването на „купуването на гласове“ на територията на областта, както и за обявеното частично бедствено положение в граничните общини Свиленград и Тополовград, област Хасково.

Служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева ще отговаря за получаването на нотификация от Европейската комисия за влизане в сила на прага от 100 хил. лв. за задължителна регистрация по ДДС.

Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната ще отговори на въпрос за ремонт и закупуване на двигатели за самолети МиГ-29.

Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството ще отговори на 8 въпроса, между които за текущото поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа.

Сериозните проблеми при функционирането на Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование ще са във фокуса на вниманието на Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката. Росен Христов, служебен министър на енергетиката, ще отговори на въпрос за мерките за изграждане в срок на терминала за втечнен газ до Александруполис.

На депутатски питания ще отговарят и Велислав Минеков, служебен министър на културата, Явор Гечев, служебен министър на земеделието и Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.