Експлозиите на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ са диверсия. Това потвърди шведската прокуратура, отбелязвайки, че разследването продължава, съобщава ТАСС.

„По време на огледа на местопрестъплението, извършено в Балтийско море, бяха събрани голямо количество доказателства и всичко в района беше внимателно документирано. Извършените до момента експертизи показват следи от експлозиви върху няколко от откритите чужди предмети. Предварителната аналитична работа продължава, за да се направят по-обосновани изводи за инцидента“, каза водещият предварителното разследване прокурор Матса Юнгквист.

Предварителното разследване е много сложно и всеобхватно, отбелязват от шведската прокуратура. То трябва да докаже „възможно ли е да се представят подозрения за извършване на престъпление спрямо някого“. „За да продължим да работим с предварителното разследване (…) е важно да можем да работим в тишина и спокойствие“, каза Юнгквист. Към момента прокурорът не може да даде повече информация и е недостъпен за медиите.

На 27 септември компанията „Nord Stream AG“ съобщи за „безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден „на три места от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“. На 26 септември шведските сеизмолози регистрираха две експлозии по маршрутите на тръбопровода. Главната прокуратура на Русия образувадело за международен терористичен акт след повредата на газопроводите, припомня ТАСС.