ООН призовава за разследване на твърденията за нарушения на правата на човека и изправяне на отговорните пред правосъдието. Това каза пред журналисти заместник-председателят на Генералния секретар на ООН Фархан Хак, коментирайки видео с екзекуцията на невъоръжени руски военнослужещи от представители на Въоръжените сили на Украйна, съобщава ТАСС.

„Призоваваме всички страни в конфликта да разследват обстойно твърденията за нарушения на правата на човека и да изправят отговорните пред правосъдието“, каза той.

По-рано Следственият комитет на Русия образува наказателно дело за масовия разстрел на пленени руски военнослужещи от представители на въоръжените сили на Украйна. Както съобщи вчера пресслужбата на Следствения комитет, основата за образуване на делото е видеото, в което украински военни застреляха най-малко 11 невъоръжени руски военнослужещи, заловени на територията на Луганската народна република.

Руските военнопленници бяха застреляни в село Макеевка в ЛНР от войници от 80-а десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна, съобщи за ТАСС вчера офицер от Народната милиция на републиката Андрей Марочко.