Външната министърка на Северна Корея снощи обвини генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че е на страната на САЩ и не успява да запази безпристрастност и обективност, предаде Ройтерс.

„Напоследък често съм вземала генералния секретар на ООН за член на Белия дом на САЩ или на Държавния департамент“, заяви външната министърка Чое Сон-хи в изявление, разпространено от севернокорейските държавни медии. Тя също така защити правото на притежаващия ядрени оръжия Север да разработва оръжия за самозащита.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направи изявление, в което остро осъди изстрелването в петък на междуконтинентална балистична ракета (МБР) от Северна Корея и повтори призива си към КНДР „незабавно да започне да се въздържа от по-нататъшни провокативни действия“, посочва Асошиейтед прес. Изявлението на Гутериш дойде, след като САЩ и други държави отправиха подобни критики към севернокорейското изпитание на ракета, която показа потенциал за нанасяне на удар по всяка точка на континенталната част на САЩ.

По искане на Япония Съветът за сигурност на ООН насрочи за тази сутрин извънредно заседание по повод на изстрелването на МБР от Северна Корея. Не е ясно обаче дали съветът ще може да наложи нови икономически санкции на Северна Корея, тъй като Китай и Русия, които имат право на вето, се противопоставиха на предишните стъпки на САЩ и техните съюзници за затягане на санкциите срещу Севера заради проведени от него изпитания на балистични ракети по-рано тази година.