Групата на седемте водещи индустриални държави снощи осъди поредното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (МБР) от Северна Корея, предаде ДПА.

Министрите на външните работи на страните от Г-7 и върховният представител на Европейския съюз „осъждат най-категорично безочливото изстрелване“, което се състоя на 18 ноември, се казва в съвместно изявление на групата.

„Този безразсъден акт, заедно с доказателствата за продължаващи ядрени дейности, подчертава решимостта на (Северна Корея) да усилва и да диверсифицира своите ядрени оръжия и ракетни способности“, се казва още в изявлението. „Той допълнително дестабилизира региона, въпреки призивите на международната общност за мир и стабилност“.

„Безпрецедентната поредица от незаконни“ изстрелвания представлява сериозна заплаха за регионалния и международния мир, заяви групата. „Повтаряме искането си (Северна Корея) да се откаже от ядрените си оръжия, съществуващите ядрени програми и всякакви други оръжия за масово унищожение и програми за балистични ракети по пълен, проверим и необратим начин и да прекрати незабавно всички свързани с тях дейности“.

Групата Г-7 е „ангажирана да работи с всички съответни партньори за постигане на целта за мир и сигурност на Корейския полуостров“ и за поддържане на международния ред, основан на правила.

Освен Германия, която в момента председателства Г-7, групата се състои от Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ.

Понастоящем Северна Корея тества ракети с необичайно висока честота. Наблюдателите се опасяват, че всеки момент предстои да бъде извършен първият ядрен опит на Северна Корея от години насам.