Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с представители на парламентарната група на „Демократична България, съобщава пресцентърът на държавния глава, цитиран от БНР.

Срещата е в продължение на разговорите с парламентарно представените политически сили в 48-ото Народно събрание съгласно чл. 99, ал. 1 от Конституцията.

Досега президентът проведе консултации с първата по численост парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС. Проведени бяха и разговори с „Продължаваме промяната“, както и с ПГ на ДПС. Разговор имаше и с групата на „Възраждане“ и с ПГ на БСП за България, припомня БГНЕС.

Радев даде заявка, че ще проведе процедурата до край и ще даде достатъчно време на партии, докато не изчерпат всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство. След приключване на кръга консултации той ще пристъпи и към връчване на първи проучвателен мандат.

След ДБ остават консултациите само с „Български възход“.

В неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на партиите една седмица време, в която да седнат всички заедно и да преработят промените в Изборния кодекс, приети от правна комисия на продължило цяла нощ заседание и довели до голям протест на ДБ и ПП в петък. От „Демократична България” са категорични, че първия мандат, който ще получи партия ГЕРБ, няма да бъде подкрепен. Обединението е готово да подкрепят „Продължаваме промяната” за съставяне на правителство.