Полицията в Бургас залови двама украинци, разбивали и обирали апартаменти в няколко квартала, като има данни, че са действали и на територията на други градове в страната, съобщи на брифинг директорът на ОД МВР Бургас ст.комисар Калоян Калоянов.

Единият украинец е на 37 г., а другият на 45 г., и двамата криминално проявени и съдени в Украйна за множество престъпления, сред които кражби в големи размери. По-възрастният е със статут на постоянно пребиваващ –  с хуманитарен статут и живее със семейството си на свободен наем в Бургас. Другият е влизал и излизал от страната няколко пъти, като от няколко месеца бил на квартира в Несебър.

Задържаните са се придвижвали с два автомобила с украински регистрации. Единият имал няколко излизания с едната от колите в посока Румъния.

Изключително обиграни се оказали украинските крадци, тарашили апартаменти в Бургас. Тандемът действал с голяма конспиративност – с ползване на ръкавици, оставяне на автомобила далеч от мястото, а кражбите са извършвани през деня в жилища, където няма собственици.

Претърсени са три адреса, в които са установени  множество инструменти за отключване и разбиване на врати – шперцове, отвертки, пили, къртачи –  общо 135 броя.

Открита е валута от различни видове – 118 хил. долара, 40 хил. евро , 20 хил. лева и други парични единици, чийто произход и в момента се установява.

Част от сумите и предметите, отнети от жилищата, се съхраняват в двете квартири, както и на трето място, ползвано също от украинка. Много бързо се изразходвали откраднатите суми, например след кражбата веднага закупуват 2 Айфона за 5 хил. лв., поясни старши комисар Калоян Калоянов.

От 3 до 15 години лишаване от свобода и отнемане на имущество грозят двамата украинци, прониквали и обирали апартаменти в Бургас. Единият е на 37, а другият е на 45 години. Деянието е разкрито в рамките на една седмица, каза прокурор Маркова и благодари за отличната работа на служителите от отделните сектори в ОДМВР-Бургас.

Старши комисар Калоянов разкри, че единият от крадците е тук със семейството си от юли месец и живее под наем със съпругата и детето си в Бургас. Вторият е тук от юли също, но е без статут е и живее под наем в Несебър. Двамата са извършили кражбата на сумата от над 100 хил. лв., която е разкрита към момента.

„Установени са два автомобила с украинска регистрация, с които са се придвижвали. Единият има няколко излизания от страната в посока Румъния. Предвид криминалното си минало в Украйна, за което получихме информация и се установи, че са осъждани за много престъпления, сред които кражби в големи размери, двамата проявиха много голяма конспиративност за извършване на кражбите. Установено е движението на автомобилите и в други области в страната“, каза още Калоян Калоянов.