В понеделник „Асошиейтед прес“ уволни репортер по националната сигурност, който е предоставил грешна информация за ракетен удар в Полша миналата седмица, което е довело до широко разпространен, но неточен материал, в който се предполага, че Русия е отговорна за инцидента.

35-годишният Джеймс Лапорта е бил уволнен след кратко разследване, потвърдиха хора от новинарската организация пред The Washington Post.

Експлозията на 15 ноември в полското село Пшеводув, близо до границата с Украйна, уби двама души и предизвика тревога в световен мащаб. Часове по-късно Асошиейтед прес публикува съобщение, в което се посочва, че неназован „високопоставен служител на американското разузнаване твърди, че руски ракети са паднали в Полша, която е член на НАТО, и са убили двама души“.

Тази информация очевидно е била невярна. По-късно официални лица в Полша и Европейския съюз заявиха, че според тях една ракета, изстреляна от украинските сили, се е отклонила от курса и е паднала през границата в Полша.

Но първоначалната информация на AП, изпратена до хиляди новинарски агенции по света, предполагаше нова страшна ескалация на руската инвазия в Украйна. Полша е член на НАТО и руско нападение на нейна територия би могло да предизвика западен военен отговор съгласно разпоредбите на договора за взаимна самозащита на организацията. Други новинарски организации бързо предадоха новината.

Ден по-късно АП замени материала си, в който се цитираше неназован американски служител, с бележка за корекция. В нея се казваше, че анонимният ѝ източник е сгрешил и че „последвалите репортажи показват, че ракетите са руско производство и най-вероятно са изстреляни от Украйна в защита срещу руска атака“.

За уволнението на Лапорта съобщи първо Daily Beast в понеделник вечерта.

Лапорта отказа коментар. Бивш морски пехотинец на САЩ, служил в Афганистан, той се присъединява към АП през април 2020 г. след няколко години работа като репортер на свободна практика. Той отразяваше военни въпроси и въпроси на националната сигурност за информационната служба.

В изявление говорителят на АП Лорън Истън заяви: „Строгите редакционни стандарти и практики на Асошиейтед прес са от решаващо значение за мисията на АП като независима новинарска организация. За да гарантираме, че нашите репортажи са точни, справедливи и основани на факти, ние спазваме и прилагаме тези стандарти, включително относно използването на анонимни източници. Когато стандартите ни бъдат нарушени, трябва да предприемем необходимите стъпки, за да защитим целостта на новинарския репортаж. Не вземаме тези решения с лека ръка, нито пък те се основават на изолирани случаи.“

Вътрешните комуникации на АП, прегледани от The Post, показват известно объркване и неразбиране по време на подготовката на въпросната грешна информация.

Лапорта е споделил информацията от неназования американския официален служител в електронно съобщение около 13:30 ч. източно (американско) време. Един редактор веднага попитал дали АП трябва да я пусне „или ще ни трябва потвърждение от друг източник и/или от Полша?“.

След допълнително обсъждане втори редактор е заявил, че „би гласувал“ за публикуването на информацията, добавяйки: „Не мога да си представя, че служител на американското разузнаване би сгрешил по този въпрос.“

Но човек от Асошиейтед прес, запознат с по-широките разговори около историята през този ден, казва, че Лапорта също така е казал на редакторите си, че старши мениджър вече е проверил източника на сигнала му като е оставил впечатлението, че източникът на историята е бил одобрен. Въпреки че този редактор е подписал предишни истории, в които е използван източникът на Лапорта, той не е взел отношение по историята за ракетите.

Ийстън заяви, че организацията не предвижда никакви дисциплинарни наказания за съответните редактори.

Източник: The Washington Post