Европейските страни дестабилизират световния пазар на втечнен природен газ и понижават енергийната сигурност в света, заяви във вторник руският газов холдинг „Газпром“. Съобщава се, че рекордно високите цени на газа в целия свят не са довели до увеличаване на окончателните инвестиционни решения за нови съоръжения за втечнен природен газ.

„Световната индустрия за втечнен природен газ претърпя драматични промени заради нарастващото търсене в Европа, което доведе до дестабилизиране на пазара и повишаване на цените на газа. През 2022 г. за първи път за дълъг период от време се наблюдаваше значителна европейска премия спрямо азиатските цени. В тези условия някои доставчици нарушиха ангажиментите си по дългосрочните договори и пренасочиха превозвачите на втечнен природен газ към Европа, като по този начин провокираха кризисни ситуации в някои държави от Азиатско-тихоокеанския регион“, заяви „Газпром“.

Рекордно високите цени на газа в целия свят не доведоха до увеличаване на окончателните инвестиционни решения за нови съоръжения за втечнен природен газ, заяви газовият холдинг. „Обемът на проектите за втечнен природен газ с окончателни инвестиционни решения, взети през 2022 г., съответства на средногодишния показател през последното десетилетие“, отбеляза „Газпром“. САЩ не успяха своевременно да увеличат добива на шистов газ в благоприятните условия на тази година, добави компанията.

„Както и преди, САЩ са основен източник на добив на шистов газ. Делът на производството в други страни – Китай, Аржентина и Канада – е незначителен в световен мащаб. Годината 2022 показа, че САЩ не са успели своевременно да увеличат добива на шистов газ дори в условията на благоприятна пазарна ситуация. Нещо повече, през последните пет години в страната не е пуснато в експлоатация нито едно находище със значителни обеми на добив на шистов газ. В други държави по света не се очаква увеличаване на добива на шистов газ в значителни обеми в дългосрочен план, а добитите количества не са в състояние да повлияят на световния газов пазар“, допълва руската компания.

Нежеланието на купувачите, предимно европейските, да сключват дългосрочни договори допълнително ограничава реализацията на нови проекти за втечнен природен газ, заяви „Газпром“.